Mecit Baskın
İçel Sanat Kulübü
Yönetim Kurulu Başkanı
Değerli Dostlarım,
Arkeoloji, insanların yerleşik düzene geçmeleri ve sonrasında şehirleşmeleriyle günlük yaşamını, örgütlenmesini ve kültürel geçmişini inceleyen, değişik yerleşim yerlerindeki kalıntı ve kazılarda ortaya çıkartılan bulgulardan yola çıkarak bu kültürlerin birbirleriyle etkileşimini, benzerlik ve farklılıklarını tespit ederek süreç içindeki iletişim, gelişim ve değişimini araştıran bilim dalıdır. Kelimenin etimolojik kökeni eski Yunanca “Arkhaios=Eski” ve “Logos=Bilim-Bilgi” kelimelerinden gelmektedir.
Geçmişi bilmek geleceği kurgulamak açısından önemlidir. Arkeologlar bu bilgilere ulaşırken Nümizmatlar, Jeologlar, paleoepigrafi – epigrafi uzmanları, zoologlar, botanistler, mimarlar, şehir plâncıları, teknik çizimciler vd. gibi belirli dallarda uzmanlaşmış kişilerle işbirliği içinde çalışırlar.
Bir bilim dalı olarak Arkeoloji 18. yüzyılda başlayan servet avcısı kişilerce yapılan bilim dışı kazılardan sonra ortaya çıkmıştır. Bugün artık en son teknolojik araçlar kullanılarak bilinçli bir şekilde plânlı programlı yapılan kazılar insanlık tarihi hakkında ilginç gerçeklere ulaşmamızı sağlamaktadır.
Türkiye’de Cumhuriyetimizin ilk 15 yılında 25 Arkeoloji müzesinin açılması sağlanmıştır. Bugün ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 198 müze, 125 türbe, 138 örenyeri ve yine Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren 231 özel müze bulunduğu bilinmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki müzelerin 63’ü arkeoloji ve tarih, 44’ü etnografya ve antropoloji, 86’sı ise genel müze olarak faaliyet göstermektedir. 199 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 268 tanesi ise özel müze kategorisindedir.
(Kaynak: www.arkeolojikhaber.com)
“Cumhuriyet döneminde arkeolojik kazılar yoğunluk kazanmaya başlamıştır. 1931’de Türk Tarih Kurumu, 1934’te İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Türk Arkeoloji Enstitüsü, iki yıl sonra da Ankara’da Dil Tarih-Coğrafya Fakültesi kurulmuş, 1933’te Türk Tarih Kurumu adına ilk kazılar, Hamit Zübeyr Koşay başkanlığında Ahlatlıbel’de yapılmıştır. 1935’te Koşay ve Remzi Oğuz Arık Çatalhöyük kazılarına başlamışlardır. Ayrıca, Türkiye’de 1930’lardan başlayarak Alman, Fransız, İngiliz ve Hollanda Arkeoloji Enstitüleri kurulmuştur. Bu dönemde yerli ve yabancı uzmanlar birçok eski yerleşim bölgesinde araştırma ve kazılar gerçekleştirmiş, kazılardan çıkarılan eski yapıtları korumak ve sergilemek için yeni müzeler açılmıştır. Bunların başında, dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi gelmektedir. Antakya’da 1932 yılında başlatılan kazı çalışmaları sonucunda 1934 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi kurulmuştur. Hatay Arkeoloji Müzesi’nde dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonunu sergilenmektedir.” (Kaynak: Wikipedi)
Arkeoloji çalışmalarıyla Anadolu uygarlıklarına ilişkin eserlerin bir kısmının gün yüzüne çıkarılmasıyla, güneş ve deniz-kum yanında, yurdumuza gelen turistlere tarih meraklısı, eğitimli turistler de eklenmiş bulunuyor. Böylece arkeolojik değerlerimizle yurdumuza her yıl önemli bir gelir kaynağı sağlanmış, bunların sergilenmesi ve ören yerlerimizin turizme kazandırılmasıyla kendi insanımızın da ülkemizin tarihine sahip çıkma bilinci geliştirilmiş bulunmaktadır.
KÜLTÜR VE SANAT AŞRAMI:
İÇEL SANAT KULÜBÜ
İşte tam da bu noktada altını çizmeliyiz: İçel Sanat Kulübü, ilimizdeki arkeolojik ve tarihi yöreleri tanıtmak, tarih bilincini güçlendirmek için 1990’lı yılların başından günümüze Mersin ili genelinde bulunan ören yerlerine 800’ün üzerinde rehberli gezi düzenlemiştir. Bu gezilerin ilklerinde rahmetli Erdal ŞENEL büyüğümüzün katkısı çoktur. Kulübümüzün kurulduğu günden bugüne bıkmadan usanmadan çektiği fotoğraflar ile tarihi değerlerimizi, zenginliklerimizi ayağımıza getiren fotoğraf sanatçısı Bülent AKBAŞ dostumuzun ve kulübümüzün eski başkanlarından çok yönlü sanatçı kişiliği ile Erkan ÖZAYDIN’ın çok değerli katkıları vardır.
Kulübümüz, tarihi değerlerimizi sanatla buluşturmak amacıyla yine 1990’lı yılların başlarında ilk kez bölgemizdeki ören yerlerinde Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü işbirliği ile konserler düzenlemiştir. Kanlıdivane ve Uzuncaburç konserleri bunlardan bazılarıdır. Bu konserler açık havada, doğa ile tarihi değerlerimizi sanatla buluşturma ve toplumu bilinçlendirme etkinlikleri olmuşlardır.
İlimizdeki tarihi değerlere dair kazı bölgelerinden kazı başkanları ve ekipleri yeni bulgularını paylaşmak üzere kulübümüz ile buluşmuş, Arkeoloji günlerinin ilki 1995 yılında yapılmıştır. Bugüne kadar 200’ün üzerinde Arkeolojik bilimsel sunum gerçekleşmiştir. Kulübümüzün bu organizasyonu, alanında istikrarla yapılagelen önemli bir organizasyon haline gelmiştir. Fazıl TÜTÜNER başkanımızın sevdiğimiz bir lâfı vardır, “maya tutmuştur” der.
25. İÇEL SANAT KULÜBÜ ARKEOLOJİ GÜNLERİ
Ne mutlu ki, bu yıl 2-3 Ekim 2020’de, 25. İçel Sanat Kulübü Arkeoloji Günleri’ni düzenledik. Bu organizasyonda bazı ilkler yaşandı.
İlk kez Arkeoloji Günleri Kulüp binamızın dışında başka bir alanda gerçekleşti, ilk kez açık hava da yapıldı, Mezitli Belediyemizin muhteşem Açıkhava tiyatrosunu ve ses sistemi olanaklarını kulübümüze tahsis etmesi çok büyük destekti, Belediye Başkanımız Sn. Neşet TARHAN’a sonsuz teşekkürler.
İlk defa sunumlar için dev led ekran kullanıldı Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu konudaki destekleri için ayrıca çok teşekkür ediyoruz.
İlk defa bir hocamız Antalya’dan on-line görüntülü sunum yaptı. Çukurova Ses – Cihan Arslan firmasının azimli çalışanlarına profesyonel çalışma disiplinleri için çok teşekkür ederiz.
İçel Sanat Kulübü Arkeoloji Günleri’nin başından bu yana içinde olan Sn. Prof. Dr. Serra DURUGÖNÜL, Sn. Prof.Dr.Kemalettin KÖROĞLU, Sn. Prof.Dr.Gülgün KÖROĞLU, Sn. Arekeolog Hüseyin ADIBELLİ, Sn. Prof. Dr. Remzi YAĞCI, Sn. Prof. Dr. Mustafa Hamdi SAYAR, Sn. Prof. Dr. Isabella CANEVA, Sn. Prof. Dr. Eugenie SCHNEİDER, Sn. Prof. Dr. Eliftul TULUNAY, Sn. Prof.Dr.Oğuz TEKİN, Sn. Prof.Dr.Emel ERTEN, Sn. Öğr.Gör.Murat ÖZYILDIRIM, Sn. Doç.Dr.Ümit AYDINOĞLU, Sn.Prof.Dr.Mehmet TEKOCAK, Sn. Doç.Dr.Serdar GİRGİNER, Sn.Prof.Dr.Aslı ÖZYAR, Sn. Doç.Dr.Günder VARİNLİOĞLU, Sn.Dr.Öğr.Üy.Eric JEAN, Sn.Doç.Dr.Deniz KAPLAN, Sn.Prof.Dr.Murat DURUKAN, Sn. Doç.Dr.Hakan ÖNİZ, Sn. Prof.Dr.Annalisa POLOSA, Sn. Prof.Dr.Ali BORAN, Sn.Arkeolog Fatma YANIK, Sn. Prof.Dr.Veli SEVİN hocalarımızın emekleri ve destekleri çok büyüktür. Kendilerine müteşekkiriz.
Çeyrek asırdır sürdürülen bu eşsiz organizasyonun başlangıç fitilini ateşleyen Sn. Prof. Dr. Levent ZOROĞLU, kurucu başkanımız Sn. Semihi VURAL ve geçmiş dönem başkanlarımızdan Sn. Fazıl TÜTÜNER’de özel bir teşekkürü hak ediyorlar.
Kulüp üyelerimiz Arkeoloji uzmanı Sn. Ali Murat MERZECİ ve Arkeolog Sn. Tülay ÖZAYDIN her daim düzenleme komitesinde bulundular. Tabii ki özverili çalışmaları için önceki dönem yönetim kurulu üyelerimiz ve başkanlarımız da daima yanımızda oldular. Çok, çok teşekkürler ediyoruz hepsine.
Kulüp üyemiz ve çalışanlarımız Sn. Siren YILMAZER, Saadet CANER ile Kadir ÖNCÜ’nün haklarını teslim etmek ve teşekkür etmek gerekir.
Eski Müze Müdürlerinden Sn.Zeki AKCAN, Sn. Yaşar ÜNLÜ, Tarsus Müze Müdürü Sn.Mehmet ÇAVUŞ, Mersin Müze Müdiremiz Sn. Songül Ceylan BALA ve eski Silifke Müze Müdürü Sn.Şinasi BAŞAL ile emekli Silifke Müze Müdiremiz Sn. İlhame ÖZTÜRK’ün desteklerine ayrıca çok teşekkür ederiz.
Hiçbir dernek, bulunduğu kentin sosyal ve iktisadi kurumları, ticaret ve meslek odaları, yerel yönetim yetkilileri ve üyelerinin ve hayırsever iş insanlarının desteği olmadan ayakta duramaz, etkinlikler yapamaz. Biz Arkeoloji Günleri’ni düzenlerken bu kent ilgililerinin sadece maddi desteklerine değil çok önem verdiğimiz manevi desteklerine de mazhar olduk. Etkinliğimize teşrif etmeleri, yanımızda bulunmaları bizi her zaman mutlu kıldı. Maddi-manevi desteklerini bizlerden esirgemeyenlere de buradan selam olsun diyerek teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kulübümüz ve Mersin adına kendilerine minnettarız. Arzumuz bu kurum ve kuruluşlar ile paydaş ve partner olarak birlikte güzel işler yapmak ve bunları halkımızla paylaşmaktır.
Bu vesileyle, özellikle bu yıl yapılan 25. Arkeoloji Günleri’ne katkıları için; başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Vahap SEÇER olmak üzere, Mezitli Belediye Başkanımız Sn. Neşet TARHAN’a, Yenişehir Belediye Başkanımız Sn. Abdullah ÖZYİĞİT’e, Toroslar Belediye Başkanımız Sn. Atsız Afşin YILMAZ’a, Akdeniz Belediye Başkanımız Sn. Muhammet Mustafa GÜLTAK’a, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanımız Sn. Ayhan KIZILTAN’a, Deniz Ticaret Odası Başkanımız Sn. Cihat LOKMANOĞLU’na, Ticaret Borsası Başkanımız Sn. Abdullah ÖZDEMİR’e, ve Mersin Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, bu kurumların bizleri yalnız bırakmayan geçmişteki başkan ve yetkililerine, katılım sağlayan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerine, güzide üyelerimize, kıymetli basın mensuplarına, arkeoloji ve tarih sevdalısı misafirlerimize sonsuz teşekkürler ediyorum.
Bu yıl yapılabilen olumlu üretimler yanında maalesef bizleri çok üzen gelişmeler de yaşandı. Kulübümüzün bugünlere gelmesine büyük katkıları olmuş değerli büyüklerimiz, 3. Başkanımız Ressam Mehmet Ali Rahmi COŞKUNMERİÇ ve Fuat Ömer ANAMUR büyüklerimizi kaybettik, kendilerini sevgiyle, minnetle ve özlemle anıyoruz.
Dünya daha önce deneyimlemediği Covid-19 salgını ile karşı karşıya geldi. Bu dönemde hayatını kaybeden insanlarımıza, değerli sağlık çalışanlarımıza, Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar, hastalığa yakalananlara acil şifalar diliyorum. Hali hazırda fedakârca çalışan sağlık çalışanlarımıza sağlık, başarı, sabır ve güç diliyoruz.
Bu öngörülemeyen dönemde yaşanan olumsuzlukların önemli yansımaları ve sonuçları oldu. Dijital medyanın, sosyal medyanın doğru ve yaygın kullanımının ne kadar önemli olduğunu fark ettik.
Aldığımız temiz havanın, dostlarımıza sarılmanın ve yüz yüze sohbet etmenin ne kadar zenginlik olduğunu hatırladık. Temennimiz ve dileğimiz odur ki, bu günler geçsin, sağlıkla ve mutlulukla herkes birbirine kavuşsun.
Son olarak, 2021 yılının, yaşadığımız bütün olumsuzlukların son bulduğu, sağlığın, barışın ve huzurun hem ülkemiz hem de insanlık için egemen olduğu, umutların ve mutlulukların yeşerdiği güzelliklerle dolu bir yıl olmasını, en kısa sürede ortak dilimiz ve değerimiz olan sanat ve kültür ile buluşmayı temenni ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
Mecit BASKIN